Прва Антологија на Караманови средби со наслов „ПЕТТО КАЛЕНДАРСКО ВРЕМЕ„. Приредувач на оваа значајна книжевна објава е писателот Борче Панов.

Во антологијата се застапени 33 значајни македонски автори, како и 28 странски најактуелни поети денес во светот, коишто прифатија во ова време на пандемија да учествуваат на Караманови средби.

Помеѓу сите овие поети застапени се и овогодинашните лауреати – носители на: наградата „Караманов 2020„ за најдобра необјавена книга од македонски автор, која ја доби истакнатата македонска писателка и книжевен теоретичар – Кристина Николовска за поетскиот ракопис „РАЗДЕН„, како и еминенентите поети Маи Ван Фан од Виетнам и Раед Анис Ал – Јиши од Саудиска Арабија кои се носители на интернационалната награда за поезија „Ацо Караманов„

Центарот за култура Ацо Караманов Радовиш е издавач на оваа антологија, како и на наградената книга Разден, но и на заедничката книга на Маи Ван Фан и Раед Ал – Јиши под насловите МАИ ВАН ФАН – Новогодишно бањање и РАЕД АНИС АЛ ЈИШИ – Зачуден барут.

Препевот на поезијата од двајцата поети во оваа книга од англиски на македонски јазик го направи писателката проф Д-р Даниела Андоновска Трајковска, која, воедно е и автор на поголемиот дел од препевите на застапените поети од странство од англиски јазик на македонски јазик.

ЗНАЧАЈНИ МАКЕДОНСКИ ПИСАТЕЛИ – УЧЕСНИЦИ НА КАРАМАНОВИ СРЕДБИ (1967-2020)

БЛАЖЕ КОНЕСКИ

Блаже Конески е роден на 19 декември 1921 година во Небрегово; Студиите во Белград ги почнал прво на Медицинскиот факултет, ...
Прочитај повеќе

ПЕТРЕ М. АНДРЕЕВСКИ

Петре М. Андреевски (1934, с. Слоештица, Демир Хисар – 2006, Скопје) е македонски поет, прозаист, драматург, есеист и писател за ...
Прочитај повеќе

МАТЕЈА МАТЕВСКИ

Матеја Матевски (Истанбул, 1929 –2018, Скопје) спаѓа во редот на челниците на современата македонска литература. Во изминатите децении...тој создаде дела ...
Прочитај повеќе

РАДОВАН ПАВЛОВСКИ

Радован Павловски (23.11.1937, Ниш, Србија) е македонски поет, есеист, патеписец и публицист. Во Македонија живее и тука го завршил своето ...
Прочитај повеќе

СВЕТЛАНА ХРИСТОВА ЈОЦИЌ

Светлана Христова Јоциќ (1941, Ресен-2012, Скопје) најголемиот дел од својот реботен век го поминала како новинар во Македонското радио. Член ...
Прочитај повеќе

АНТЕ ПОПОВСКИ

Анте Поповски (1931, с. Лазарополе, Дебарско – 2003, Скопје) е поет, есеист, препејувач, публицист. Бил член на Извршниот совет (Влада) ...
Прочитај повеќе

ГАНЕ ТОДОРОВСКИ

Гане Тодоровски (Скопје, 11 мај 1929 - Скопје, 22 мај 2010) — еминентен македонски поет, преведувач, професор, есеист, книжевен критичар, ...
Прочитај повеќе

TOДОР ЧАЛОВСКИ

Тодор Чаловски  (1945-2015) е истакнат современ македонски поет и писател. Пишувал поезија, книжевна критика и есеистика, а се занимавал активно ...
Прочитај повеќе

РАДЕ СИЛЈАН

Раде Силјан е роден на 16 април 1950 година во с. Жван, Демирхисарско. Дипломирал на Филолошкиот факултет на Универзитетот „Свети ...
Прочитај повеќе

РИСТО ЛАЗАРОВ

Ристо Лазаров е (1949 год., Штип) е поет, преведувач, критичар и есеист. Завршил југословенска книжевност со македонски јазик на Филолошкиот ...
Прочитај повеќе

СТОЈАН ТАРАПУЗА

Стојан Тарапуза е роден е на 29.12.1933 година во Злетово, гратче кај Пробиштип Неговата прва поетска објава („Црвено растење“ - ...
Прочитај повеќе

МИХАИЛ РЕНЏОВ

Михаил Ренџов (1936, Штип), македонски поет, прозаист и преведувач. Објавил дваесетина книги, најмногу збирки поезија, поеми, но и раскази и ...
Прочитај повеќе

СЛАВЕ ЃОРГО ДИМОВСКИ

Славе Ѓорго Димовски е роден во 1959 во Велестово. Дипломирал на Филолошкиот факултет во Скопје. Живее во Охрид. Работи како ...
Прочитај повеќе

БРАНКО ЦВЕТКОСКИ

Бранко Цветкоски (Слатино, Охридско, 21 јуни 1954) е македонски поет, литературен критичар, есеист, преведувач, публицист и издавач. Автор е на ...
Прочитај повеќе

САНДЕ СТОЈЧЕВСКИ

Санде Стојчевски (с. Студена Бара, Кумановско, 1948) – поет, литературен критичар, есеист, антологичар, полемичар и преведувач. Член е на: Друштвото ...
Прочитај повеќе

РИСТО ЈАЧЕВ

Ристо Ѓ. Јачев (1942-2019) е член на Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) во Скопје по 1967 година. Неговата поезија ...
Прочитај повеќе

БОРЧЕ ПАНОВ

Борче Панов (1961, Радовиш) е поет, есеист и драмски писател, член е на Друштвото на писателите на Македонија од 1998 ...
Прочитај повеќе

ЗОРАН АНЧЕВСКИ

Зоран Анчевски (1954) е поет, есеист, литературен преведувач и професор по англо-американска литература. Автор е на 9 стихозбирки, преведувач и ...
Прочитај повеќе

ИВИЦА ЏЕПАРОСКИ

Иван (Ивица) Џепароски (1958) е естетичар, теоретичар на културата, доктор на науки, поет и критичар. Автор е на триесет книги, ...
Прочитај повеќе

ВЕСНА АЦЕСКА

Весна Ацевска (Скопје, 10.11.1952) – поетеса, авторка на романи за деца и младина. Преведува од словенски јазици. Член е на ...
Прочитај повеќе

ВЕНКО АНДОНОВСКИ

Венко Андоновски (Куманово, 1964) е прозаист, драмски писател, критичар, есеист, теоретичар на литературата, поет, антологичар, полемичар, преведувач. Работи како редовен ...
Прочитај повеќе

ХРИСТО ПЕТРЕСКИ

Христо Петрески е роден на 4 февруари 1957 година, во Крушево. Магистрирал културологија во книжевноста на Институтот за македонска литература ...
Прочитај повеќе

ЉУБИНКА ДОНЕВА

Љубинка Донева  (Кочани) е поетеса, псиател за деца, книжевен критичар, лексикограф. најнова книжевна преокупација ѝ е афоризмот. Член е на ...
Прочитај повеќе

ПЕТКО ШИПИНКАРОВСКИ

Петко Шипинкаровски (1946 - 2020), писател и поет, публицист, драмски автор, есеист и книжевен критичар, е роден во с. Будимирци, ...
Прочитај повеќе

ДЕЛ ОД ДОБИТНИЦИТЕ НА КНИЖЕВНАТА НАГРАДА КАРАМАНОВ ЗА НАЈДОБАР ЦИКЛУС ПЕСНИ И ЗА НАЈДОБРА НЕОБЈАВЕНА ПОЕТСКА КНИГА (1967-2020)

КРИСТИНА НИКОЛОВСКА

Кристина Николовска (17.05.1969) е поетеса, писателка, универзитетска професорка, теоретичарка на литература, литературна критичарка, есеистка, авторка на тв-проекти, менаџер на кампањи ...
Прочитај повеќе

ВАЊА ИЗОВА ВЕЛЕВА

Вања Изова Велева, е македонска поетеса, есеист, публицист од Струмица. Дипломирала на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје на ...
Прочитај повеќе

НИКОЛА МАЏИРОВ

Никола Маџиров (поет, есеист, преведувач) е роден 1973 година во Струмица, во семејство на бегалци од Балканските војни. Неговата поезија ...
Прочитај повеќе

ВЕСНА МУНДИШЕВСКА ВЕЛЈАНОВСКА

Весна Мундишевска-Велјановска (1973, Битола) е член на Друштвото на писателите на Македонија, на Македонското научно друштво – Битола и на ...
Прочитај повеќе

ЈОВИЦА ИЛИЌ

Јовица Илиќ (1975) е роден во Смедеревска Паланка (Србија). Тој е поет и кантавтор.  Дипломирал на институтот за филозофија при ...
Прочитај повеќе

ДАНИЕЛА АНДОНОВСКА-ТРАЈКОВСКА

Даниела Андоновска-Трајковска (3.02. 1979, Битола) е поет, прозаист, книжевен критичар, уредник на списанија, доктор на науки и редовен професор по ...
Прочитај повеќе

ЗВОНКО ТАНЕСКИ

Звонко Танески(1980), поет, есеист, критичар, преведувач. Работи како универзитетски професор по јужнословенски литератури и книжевна компаратистика на Универзитетот Комениус во ...
Прочитај повеќе

МАРИНА МИЈАКОВСКА

Марина Мијаковска (1984) пишува поезија, проза, есеистика, литературна критика и научни трудови. Таа е доктор на филолошки науки. Членка е ...
Прочитај повеќе

ЕЛЕНА ПРЕНЏОВА

Елена Пренџова е поетеса, слемерка и препејувачка. Таа е магистерка по Филолошки науки и дипломирана професорка по Англиски јазик и ...
Прочитај повеќе

УЧЕСНИЦИ НА КАРАМАНОВИ ПОЕТСКИ СРЕДБИ ОД СВЕТОТ

ХУСТО ХОРХЕ ПАДРОН

Хусто Хорхе Падрон  е роден 1943 година во Лас Палмас де Гран Канарија, на Канарските острови, во Шпанија. Бил  генерален ...
Прочитај повеќе

МАИ ВАН ФАН (ВИЕТНАМ)

Maj Ван Фан (Mai Văn Phấn) е виетнамски поет роден во 1955 во Нин Бин (Ninh Bình), на делтата на ...
Прочитај повеќе

РАЕД АНИС АЛ-ЈИШИ (САУДИСКА АРАБИЈА)

Раед Анис Ал-Јиши (Raed Anis Al-JISHI) (поет, преведувач од Катиф, Саудиска Арабија) е дописен соработник на Универзитетот во Ајова, САД(Iowa ...
Прочитај повеќе

ФЕРНАНДО РЕНДОН (Fernando Rendon)

Фернандо Рендон (Fernando Rendon) (1951, Меделин, Колумбија) има објавено 9 книги поезија. Неговите книги се објавени во САД, Кина, Виетнам, ...
Прочитај повеќе

ДАНТЕ МАФИЈА

Данте Мафија е италијански поет и универзитетски професор. Номиниран е за Нобелова награда за литература, а преведен е на 18 ...
Прочитај повеќе

ЈОН ЈАКОБ (Ion. P. Iacob)

Јон Јакоб (Ion. P. Iacob) (1955, Романија) е поет, телекомуникациски техничар, менаџер во библиотека, фотографер, блогер. Има објавено четири поетски ...
Прочитај повеќе

КЛАУДИЈА ПИЧИНО (ИТАЛИЈА)

Клаудија Пичино е италијанска поетеса, објавена во над 100 антологии, а била и член на жири комисии за доделување значајни ...
Прочитај повеќе

ХАВА ПИНТАС КОЕН

Хава Пинхас-Коен е израелска поетеса, предавач по книжевност и уметност, реализатор на работилници за пишување проза и поезија во Ерусалим ...
Прочитај повеќе

ЈИН ШЈИАОЈАН (Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛”)

Јин Шјиаојан (Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛”) е авангардна поетеса успешна во повеќе стилови на пишување, меѓу кои и лирика во проза, ...
Прочитај повеќе

ХРИСТОС КУКИС

Христос Кукис (1979, Атина) е поет од Грција, директор на меѓународниот поетски фестивал во Крит и уредник на книжевното списание ...
Прочитај повеќе

МАМТА САГАР

Мамта Сагар е позната Канадска поетеса (еден од поголемите дравидски јазици на Индија, драматург и преведувач од Бенгалуру. Нејзиното творештво е фокусирано на ...
Прочитај повеќе

ЕРИК ОНДРЕЈИЧКА

ЕРИК ОНДРЕЈИЧКА (1964, Братислава) е автор на шест поетски збирки за возрасни и две книги за деца. Со музичарот М ...
Прочитај повеќе

ИВИЦА ЧЕЛИКОВИЌ

Ивица Челиковиќ (Скопје, 1962) е поет, раскажувач и преведувач. Сту­дирал новинарство во Скопје и во Гетеборг, Шведска, каде што живее ...
Прочитај повеќе

РУДРА КИНШУК

Рудра Киншук (1971) е билингвален писател (пишува на бенгалски и на англиски јазик). Има објавено 8 книги поезија и две ...
Прочитај повеќе

РОЗА БОЈАНОВА (БУГАРИЈА)

Роза Бојанова е автор на 16 книги поезија и публицистика. Во печат е и поетската книга „Обратна гравитација“ во издаваштво ...
Прочитај повеќе

ИВАН ХРИСТОВ (БУГАРИЈА)

Иван Христов(1978) е поет и литературен критичар. Автор на четири поетски книги, а е преведен на над 10 јазици. Во ...
Прочитај повеќе

ЈОН ДЕАКОНЕСКУ

Јон Деаконеску (роден во 1947 година, Тргу Логрешти, округот Горж, Романија) е истакнат романски поет, преведувач, есеист, литературен критичар и ...
Прочитај повеќе

ЕЛКА ЊАГОЛОВА

Елка Њаголова (1952, Добрич) е поетеса и писателка со објавени 20 поетски книги во Бугарија и уште 11 книги објавени ...
Прочитај повеќе

ТОМ ФИЛИПС

Том Филипс е роден во Бакингемшир во 1964 година. Тој е слободен поет, писател и предавач кој живее во Бристол, ...
Прочитај повеќе

КАЛИНА ИЗАБЕЛА ЗЈОЛА (ПОЛСКА)

Калина Изабела Зјола е полска поетеса, преведувач, книжевен критичар, новинари аниматор на културата. Нејзината поезија е преведена на повеќе јазици, ...
Прочитај повеќе

ВАЛЕРИО ОРЛИЌ

Валерио Орлиќ (Риека,1967) основач е и почесен претседател на Хрватското книжевно друштво како и рецензент на издавачката дејност на ХКД ...
Прочитај повеќе

ПЕТАР АНДРЕЈ

Петар Андреј - поет и пејач, музичар и музички продуцент. Се појави во осумдесеттите години од 20 век како член ...
Прочитај повеќе

ВАЊА АНГЕЛОВА

Вања Ангелова е поет, преведувач, научник, лингвист, професорка е на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Велико Трново и е експерт ...
Прочитај повеќе

АНТЈЕ СТЕН (ГЕРМАНИЈА/ ИТАЛИЈА)

Антје Стен е поетеса и визуелен уметник. Родена е во Германија, а живее во Италија. Од 1990 ја промовира својата ...
Прочитај повеќе

ЛАБУД ЛОНЧАР

Лабуд Лончар роден е 1964 година во Иванград, денешно Беране. Пишува поезија и проза. Тој е основач и претседател на ...
Прочитај повеќе

МАРИЈАН ГРАКАЛИЌ

Маријан Гракалиќ (1957) e југословенски и хрватски новинар и писател. Син на М. Гракалиќ. Студирал на Универзитетот во Загреб. Тој ...
Прочитај повеќе

АТИЛА САБО ПОЛОК

Атила Сабо Палок (Сабо Палоч Атила) е роден во 1971 година во градот Сента, Војводина. Дипломирал на Академијата за уметности ...
Прочитај повеќе

ЕМИЛИО ПАЗ (ПЕРУ)

Емилио Паз (Лима, Перу) е професор по филозофија и религија. Автор е на три книги поезија. неговите дела се објавувани ...
Прочитај повеќе