ОЛГА ПАНКИНА

Родена е во 1957 година во Москва. Таа е позната руска македонистка и преведувачка, поетеса, сликарка, популаризатор на македонската култура ...
Прочитај повеќе

ЈОВИЦА ИВАНОВСКИ

Јовица Ивановски е роден во Скопје, 1961 година. Автор е на шеснаесет книги поезија и неколку избори на македонски и ...
Прочитај повеќе

БОРЧЕ ПАНОВ

Борче Панов е роден е во Радовиш, Република Македонија. Дипломирал на Филолошкиот факултет во Скопје. Член е на Друштвото на ...
Прочитај повеќе

ДАНИЕЛА АНДОНОВСКА-ТРАЈКОВСКА

Даниела Андоновска-Трајковска (3.02. 1979, Битола) е поет, прозаист, книжевен критичар, уредник на списанија, доктор на науки и редовен професор на ...
Прочитај повеќе

ХРИСТО ПЕТРЕСКИ

Христо Петрески (4.2.1957, Крушево) е новинар, писател, доктор по дидактички и методички науки и доцент на Универзитетот за аудио-визуелни уметности ...
Прочитај повеќе

КРИСТИНА НИКОЛОВСКА

Кристина Николовска (17.05.1969) е поетеса, писателка, универзитетска професорка, теоретичарка на литература, литературна критичарка, есеистка, авторка на тв-проекти, менаџер на кампањи ...
Прочитај повеќе

ВАЊА ИЗОВА ВЕЛЕВА

Вања Изова Велева е македонска поетеса, есеист и публицист од Струмица. Дипломирала на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, ...
Прочитај повеќе

НИКОЛА МАЏИРОВ

Никола Маџиров (поет, есеист, преведувач) е роден 1973 година во Струмица, во семејство на бегалци од Балканските војни. Неговата поезија ...
Прочитај повеќе

ВЕСНА МУНДИШЕВСКА ВЕЛЈАНОВСКА

Весна Мундишевска-Велјановска (1973, Битола) е член на Друштвото на писателите на Македонија, на Македонското научно друштво – Битола и на ...
Прочитај повеќе

ЈОВИЦА ИЛИЌ

Јовица Илиќ (1975) е роден во Смедеревска Паланка (Србија). Тој е поет и кантавтор. Дипломирал на институтот за филозофија при ...
Прочитај повеќе

САШО ОГНЕНОВСКИ

Автор е на пет поетски книги  и два романи, како и голем број на трудови од областа на комуникологијата, семиотиката, ...
Прочитај повеќе

ТИХОМИР ЈАНЧОВСКИ

Тихомир Јанчовски – поет, професор, преведувач и колумнист. Роден e нa 24 август 1967, во Скопје. Основно и гимназија завршил ...
Прочитај повеќе

ЉУБИНКА ДОНЕВА

ЉУБИНКА ДОНЕВА (1951, с. Соколарци) е долгогодишен професор по македонски јазик и литература. Таа е поетеса, писател за деца, книжевен ...
Прочитај повеќе

АНА СТОЈАНОСКА

Ана Стојаноска (1977, Прилеп) театролог, писателка, редовна професорка на ФДУ – Скопје (предава на сите три степени, група предмети поврзани ...
Прочитај повеќе

ДЕЛВИНА КРЛУКУ

Делвина Крлуку е родена на 1985 г., во Дебар, каде што завршува средно образование. Дипломирала на Економскиот факултет на УЈИЕ, ...
Прочитај повеќе

МИЛЧО МИСОСКИ

Милчо Мисоски (26.09.1972 г. Струга) завршил медицинските студии во Софија, а на Медицинскиот факултет во Скопје специјализира Микробиологија со паразитологија ...
Прочитај повеќе

СУЗАНА МИЦЕВА

Сузана Мицева родена 18.01.1987 година во Струмица. Пишува поезија и проза за деца и возрасни, објавува свои публицистички трудови, учествува ...
Прочитај повеќе

ИЦЕ БЕЛИЧЕВ

Ице Беличев е роден на 17.05.1982 во Струмица. Дипломира на катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности, а работи како ...
Прочитај повеќе

ИВАН АНТОНОВСКИ

Иван Антоновски (1990, Скопје) – поет, есеист, книжевен критичар, преведувач и публицист. Дипломирал и магистрирал на Катедрата за македонска книжевност ...
Прочитај повеќе