АНТЈЕ СТЕН (ГЕРМАНИЈА/ ИТАЛИЈА)

Антје Стен е поетеса и визуелен уметник. Родена е во Германија, а живее во Италија. Од 1990 ја промовира својата ...
Прочитај повеќе

МАНСУР НУРКАБАШ (КАНАДА)

Мансур Нурбакаш (Mansour Noorbakhsh) пишува и објавува поезија и проза и на англиски и на персиски јазик.  Неговата книга  “In ...
Прочитај повеќе

КОНСТАНТИН СЕВЕРИН (РОМАНИЈА)

Константин Северин (Constantin Severin) е романски посател и визуелен уметник, основач на Архетипскиот експресионизам и негов поборник, високо ценето глобално ...
Прочитај повеќе

ГЛОРИЈА МИНДОК (САД)

Глорија Миндок (Gloria Mindock) е уредник во Cervena Barva Press. Авторка е на 6 поетски книги, 3 малечки книги и ...
Прочитај повеќе

ИГЕТ БЕРТРАНД (КАНАДА)

Игет Бертранд (Huguette Bertrand) е меѓународна француско-канадска поетеса и уредник од Канада. Пишува и уредува поезија на француски 38 години, ...
Прочитај повеќе

ДИМИТРИС П. КРАНИОТИС (ГРЦИЈА)

Димитрис П. Краниотис (Dimitris P. Kraniotis) е наградуван грчки поет роден во 1966 година во Стомио (Лариса), Централна Грција. Студирал ...
Прочитај повеќе

БОЖЕНА ЕЛЕНА МАЖУР-НОВАК (ПОЛСКА – ОБЕДИНЕТО КРАЛСТВО)

Божена Елена Мажур-Новак (Bozena Helena Mazur-Nowak) е полјачка која од 2014 година живее во Обединетото Кралство. Има објавено 9 поетски ...
Прочитај повеќе

АДЕЛ КОЗАМ (ОБЕДИНЕТИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ)

Адел Козам (Adel Khozam) е поет од Обединетите Арапски Емирати и неделен колумнист. Неговите песни се преведени на неколку јазици ...
Прочитај повеќе

ЕЛДАР АКХАДОВ (РУСИЈА)

Елдар Акхадов (Eldar Akhadov) е руски поет, прозаист и книжевник, копретседател на Советот за литература на Здружението на Евроазија, почесен ...
Прочитај повеќе

КЛАУДИЈА ПИЧИНО (ИТАЛИЈА)

Клаудија Пичино е италијанска поетеса, објавена во над 100 антологии, а била и член на жири комисии за доделување значајни ...
Прочитај повеќе

РАЕД АНИС АЛ-ЈИШИ (САУДИСКА АРАБИЈА)

Раед Анис Ал-Јиши (Raed Anis Al-JISHI) (поет, преведувач од Катиф, Саудиска Арабија) е дописен соработник на Универзитетот во Ајова, САД ...
Прочитај повеќе

МАИ ВАН ФАН (ВИЕТНАМ)

MaиВан Фан (Mai Văn Phấn) е виетнамски поет роден во 1955 во Нин Бин (Ninh Bình), на делтата на Црвената ...
Прочитај повеќе

ХУСТО ХОРХЕ ПАДРОН (ШПАНИЈА)

Хусто Хорхе Падрон (Justo Jorge Padron) (1943 – 2021) бил генерален секретар на Шпанскиот ПЕН клуб од 1983 до 1993 ...
Прочитај повеќе

АРИЈАН ЛЕКА (АЛБАНИЈА)

АРИЈАН ЛЕКА (1966), албански поет, прозаист, есеист, детски писател и преведувач. Докторирал на албанска акнижевност. Завршува специјалистички студии од областа ...
Прочитај повеќе

БЕАТРИЗ СААВЕДРА ГАСТЕЛУМ (МЕКСИКО)

Беатриз Сааведра Гастелум (Beatriz Saavedra Gastelum) е магистер по книжевни студии на Универзитетот од Барселона, Шпанија. Таа е писателка, поетеса, ...
Прочитај повеќе

ХАНИ РУВЕЛЕР (ХОЛАНДИЈА)

Хани Рувелер (Hannie Rouweler, Холандија, 1951) е поетеса и преведувачка. Нејзината поезија е инспирирана од природата, љубовта, загубата, детството и ...
Прочитај повеќе

ЖЕРМЕН ДРОГЕНБРОТ (БЕЛГИЈА-ШПАНИЈА)

Жермен Дрогенброт (Germain Droogenbroodt) е меѓународно признат поет, преведувач, издавач и промотор на меѓународната модерна поезија. Пишува кратки приказни, литературни ...
Прочитај повеќе

САБРИНА ДЕ КАНИО (ИТАЛИЈА)

Сабрина де Канио (Sabrina De Canio, Пјаченца Италија) е наградувана и мешународно призната поетеса, професорка по литература, преведувачка и кодиректорка ...
Прочитај повеќе

ЏАО ЛИЈОНГ (КИНА)

Џао Лијонг (Zhao Lihong, Шангај 1952 год.) е поет, прозаист и калиграф, член на Националниот комитет на Друштвото на писатели ...
Прочитај повеќе

ДАРИЈА ЖИЛИЌ (ХРВАТСКА)

Дарија Жилиќ (1972, Загреб) дипломирала на историја и компаративна книжевност на Филозофскиот факултет во Загреб. Објавувана е во многу домашни ...
Прочитај повеќе

МАРИЈАН ГРАКАЛИЌ (ХРВАТСКА)

Маријан Гракалиќ (1957) e југословенски и хрватски новинар и писател. Син на М. Гракалиќ. Тој е еден од основачите на ...
Прочитај повеќе

НЕРМИНА ОМЕРБЕГОВИЌ (ХРВАТСКА)

Нермина Омербеговиќ, родена 1964 година во Сараево, е босанска новинарка и поетеса. Работи како новинар во Федералната новинска агенција на ...
Прочитај повеќе

ТИН ЛЕМАК (ХРВАТСКА)

Тин Лемак (1983) роден е во Загреб каде завршил основно и средно училиште. Дипломирал и докторирал на Филозофскиот факултет во ...
Прочитај повеќе

ЗОРАН ПЕВЕЦ (СЛОВЕНИЈА)

Зоран Певец, 1955, Целје, поет, есеист, уредник, потпретседател на Друштвото на писателите на Словенија. Има објавено девет збирки поезија. Објавил ...
Прочитај повеќе

ВЛАДИМИР ЛУКОВ (БУГАРИЈА)

Владимир Луков е познат бугарски поет и писател, добитник на државна награда за придонес во развојот на бугарската култура. Роден ...
Прочитај повеќе

ЕЛКА ДИМИТРОВА (БУГАРИЈА)

ЕЛКА ДИМИТРОВА (1971) живее и работи во Софија. Се занимава со академски литературни студии и книжевна критика, пишува поезија. Работи ...
Прочитај повеќе

БАРБАРА БАЖДАРИЌ (ХРВАТСКА)

Родена е во 1973 година во Пула. Дипломирала англиски и италијански јазик и книжевност на Филозофскиот факултет во Загреб, Ги ...
Прочитај повеќе

САНКАР САРКАР (ИНДИЈА)

Санкар Саркер е индиски автор. Едноставноста е клучна за неговата креативност збогатена со естетика, наука како и митска и емпириска ...
Прочитај повеќе

СУ ЖУ (КИНА-НОВ ЗЕЛАНД)

Су Жу од Нов Зеланд е Кинеска поетеса, ликовна уметничка, директор на Асоцијацијата за поезија и уметност од Нов Зеланд, ...
Прочитај повеќе

АГРОН ШЕЛЕ (АЛБАНИЈА-БЕЛГИЈА)

Агрон Шеле (1972, с. Лескај, Пермет, Албанија) е автор на 3 новели, 5 поетски книги, а е координатор на редакцијата ...
Прочитај повеќе