Љубинка Донева  (Кочани) е поетеса, псиател за деца, книжевен критичар, лексикограф. најнова книжевна преокупација ѝ е афоризмот. Член е на ДПМ. Има објавено 5 поетски книги за возрасни и 3 книги за деца (драма, авторска бајка и повест). Застапена е во повеќе антологии и книжевни списанија.

АНАТОМИЈА НА БОЛКАТА

Рацете ѝ се силни

И  прегратката цврста

Таа има горчливо срце

и очи  што гледаат и

длабоко и високо

И сите клетки ѝ се подвижни

Сите органи здрави

а ткивото густо

И кога

за непристојна гостинка ја прогласуваат

со светлина одговара таа

и како брчка сјае од твоето лице

и не сака дувло да биде

на душа распарчена и темна

Вели 

Да се пие поленот на раните

е цер што исцелува и храни.

ЗБРКА

Понекогаш

си го збркуваат календарот

сезоните

и си влегуваат во зачекорувањата

и во стапките

ненајавено

во одот.

И туку гледаш

потоците, реките, езерата

морињата и океаните

ги населиле солзи што од глечерите

на  срцата се стопиле

А од бреговите блика

горчливата насмевка на пелинот.

СЕ СЛУЧУВА НЕШТО

Исцелителниот пев на водата

застана

И не скока

не танцува повеќе

по полилинејноста на животот

Пелин се напластил по покривите

ги покрил

ги поплочил улиците

и плоштадите

Пелин влегол и во пирејот

и како болест го навасал

како блага измаглина

тивко студенило

како настинка ненасетена

Незаситна.